Plan je weekend 2022 in de Costa Brava aan de kust en bergen. Met deze tips heb je genoeg aan 3-4 dagen!

29 January 2022

Hoewel een week of twee weken vakantie aan de Costa Brava aangenaam in de oren klinkt vallen er ook genoeg activiteiten te doen in een korte tijd. Een goed excuus dus om alvast je koffer in te pakken en twee dagen vrij te nemen om te kunnen genieten van een lang weekend. Zon, zee, strand zijn we natuurlijk van de Costa Brava gewend, maar wist je dat je ook kan genieten van sneeuw in de bergen? No stress! Ik zet alle belangrijke tips voor je op een rijtje, zodat je bij terugkomst het gevoel hebt alsof je een week bent weggeweest. Een combi van zon, zee, stad en sneeuw. Ja! Sneeuw!

Dag 1: ontdek de Costa Brava

Op de eerste dag Costa Brava verkennen en wandelen tussen baaien, middeleeuwse dorpjes en vissersdorpjes? Het is hier allemaal te vinden. De Costa Brava heeft zoveel plekjes die je het gevoel geven alsof je net een schat hebt ontdekt en deze wil ik graag met jullie delen. Een complete dag ervoor uittrekken lijkt natuurlijk een onmogelijke taak om de hele Costa Brava te zien en daarom geef ik je wat must-see tips die in mijn ogen al genoeg zijn om van de schoonheid van de Costa Brava te genieten.

Waar je je ook bevindt in de Costa Brava, de auto pakken is een top mogelijkheid. Vaak is de reis er naartoe al een hele beleving. De ruwe natuur in combinatie met de inmiddels elegantie die de vissersdorpjes uitstralen is wat de Costa Brava maakt voor mij. Je hebt waarschijnlijk je eerste nacht in je gehuurde huisje of hotel gehad en bent klaar om te ontdekken wat de Costa Brava te bieden heeft. Start je ochtend met een rit naar Cadaqués. Dit is een prachtige route door de bergen waar je het liefst op elke hoek van de rit wilt stoppen om foto’s te nemen van het uitzicht. 

Cadaqués: de favoriete kustplaats van schilder Salvador Dalí

Dit prachtige kustplaatsje met witte gevels was het zomerverblijf van de familie Dalí. Als je de meeste Catalanen vraagt om het mooiste dorp aan de Costa Brava te noemen is de kans groot dat ze Cadaqués zullen zeggen. Dit kleine vissersdorpje, gelegen in een beschutte baai aan de zuidkant van het schiereiland Cap de Creus, was ooit een drukke haven waarvan de economie was gebaseerd op de visserij, het maken van wijn en de productie van olijfolie.

In de 20e eeuw werd het pittoreske stadje een populair toevluchtsoord voor schrijvers en kunstenaars die bezocht werden door (onder anderen) Federico García Lorca, Marcel Duchamp, Luís Buñel, Pablo Picasso en Salvador Dalí, die Cadaqués het mooiste dorp ter wereld verklaarden. Niet gek. Op het moment dat je in Cadaqués bent begrijp je precies waarom. 

De witte kleine straatjes met blauwe luikjes, de restaurantjes en de boetiekjes ademen Mediterrane elegantie. In sommige opzichten lijkt het bijna meer op een Grieks Mediterraans dorpje dan op Spanje. Rondom het strand zijn restaurantjes te vinden en kun je genieten van het zonnetje met uitzicht op zee. Op de promenade van Cadaqués kun je het standbeeld van de schilder zien en genieten van de schoonheid van de Costa Brava.

Het huis van Salvador Dalí in Portlligat

Als je dan toch in de buurt bent, waarom niet een twee-in-1 bezoek? Je hebt alvast de Mediterrane sfeer geproefd in Cadaqués, dan mag het museum van Salvador Dalí niet worden overgeslagen.

Portlligat is een klein vissersdorpje in de buurt van Cadaqués, ten oosten van Cap de Creus. Dit dorpje is in de eerste plaats bekend geworden omdat de beroemde schilder Salvador Dalí hier woonde van 1930 tot het overlijden van zijn vrouw Gala in 1982. het huis wordt precies zo onderhouden als toen het echtpaar daar woonde. Veel van hun persoonlijke bezittingen zijn te zien, evenals knipsels uit tijdschriften en foto’s met beroemde mensen, waaronder Coco Channel, Ingrid Bergman en Walt Disney (Dalí werkte mee aan de film Fantasía). Het museum biedt een kijkje in het leven van de surrealistische schilder en geeft je een beeld over al zijn eigenzinnige ontwerpen. 

Eindig je dag bij Cap de Creus met fantastisch uitzicht op zee

Cap de Creus, gelegen in de Alt Empordà, staat vooral bekend om het woeste landschap met ongelofelijk mooie baaitjes. Deze plek is dan ook erg geliefd onder duikers. Deze plek is het meest oostelijke punt van Spanje en men komt hier graag naartoe om te wandelen door dit prachtige natuurgebied. Het uitzicht is oogverblindend. Bestel vooral na de wandeling door Cap de Creus een kop koffie of een glaasje wijn met wat lekkers bij het restaurant op de top van de berg. Dit restaurant heeft een breed terras met uitgestrekt uitzicht op de zee en de bergen. Vooral in de namiddag, wanneer de zon ondergaat, is het een bijzonder moment om mee te maken. Als je meer wilt weten over dit fijne plekje kan je dat in mijn vorige blog lezen. 

Dag 2: De stad Girona bezoeken  

Een weekend in de Costa Brava doorbrengen kan natuurlijk niet zonder een bezoekje aan een stad. Hoewel Barcelona erg geliefd is, is Girona ook een prachtig stadje om te bezoeken. Girona is lange tijd een populaire bestemming voor dagtochten geweest voor bezoekers van Barcelona of elders langs de Costa Brava. Het is een stad om onder de huid te kruipen van de Catalaanse bevolking – en te genieten van alle straten die zo uitzinnig mooi zijn dat je ze het liefst twee keer wilt zien.

Het Middeleeuws karakter maakt Girona tot een favoriete bestemming. De stad is omgeven door bergen en staat bekend om  zijn kleurrijke huizen aan de Onyar rivier. Girona is inmiddels uitgegroeid tot een echte studentenstad en dat merk je gauw als je door de straatjes wandelt en al die jongeren ziet. Ook hier zijn heerlijke restaurantjes te vinden met lokale gerechten. Voor een lekkere koffie raad ik Espresso Mafia Coffee aan. Een super schattig koffietentje met kwaliteits koffie dat op de Carrer de la Cort Reial nummer 5 zit.

Dag 3: De sneeuw opzoeken in de bergen (La Molina & Maseilla)

Skiën vanuit de Costa Brava? Serieus? Dit was ook mijn eerste reactie toen ik het hoorde. Naast dat de Costa Brava vooral bekend staat om zon, zee en strand, kan je ook skiën in de Spaanse Pyreneeën op 120 km van de kust af. 

Deze gebieden bevinden zich in de Catalaanse Pyreneeën. La Molina en Masella vormen samen het skigebied Alp2500. La Molina is het oudste skigebied in Spanje. Beide gebieden hebben pistes voor alle niveaus. Freeriders zullen hier minder plezier hebben omdat veel gebieden buiten de pistes verboden zijn. De gebieden hebben bij elkaar 34 skiliften en 133 kilometer aan pistes. 

Een dag skiën in de Spaanse Pyreneeën is een ander soort wintersportvakantie dan in de Franse Alpen of Oostenrijk. Je kiest bewust om op één plek te blijven. Nu heb je de kans om een dag te skiën en dit te combineren met een bezoek aan Girona. Of een glas wijn te drinken met een tapa op het terras van Restaurant Cap de Creus  na door het natuurgebied Parc Nacional Cap de Creus te zijn gereden. In het centrum van L’Escala tapas eten bij restaurant 1869 met uitzicht op La Platja, de zee en de besneeuwde Pyreneeën op de achtergrond! Een succesformule kan ik je vertellen voor een heerlijk weekend ertussenuit!

Dag 4: Maak kennis met de Catalaanse gastronomie

Een van mijn favorieten is de gastronomie van de Costa Brava, daarnaast zijn er ook de heerlijke wijnen en daarom ben ik deze blog gestart. Naast de prachtige stranden en bergen is er ook een opkomende wijnregio. En, het allerbelangrijkste, een gastronomische geschiedenis en traditie die de concurrentie kan aangaan met elke andere culinaire regio in Europa. Maar wat is de Catalaanse keuken dan precies en hoe heeft de Spaanse gastronomie zijn plek verdiend? Dat komt waarschijnlijk door Ferran Adrià van El Bulli. Jarenlang was El Bulli het beste restaurant ter wereld gelegen op een klif met uitzicht op de Middellandse Zee. In de loop der jaren heeft Adrià jonge chefs opgeleid en hen geïnspireerd om in de Costa Brava hun eigen kwaliteitsrestaurants te openen. 

De gastronomie in Spanje onderscheidt zich doordat er een geschiedenis is van lokale producten, van boer tot bord keuken, van leven van het land en genieten van verse, lokale zeevruchten. Eten en wijn zijn hier een manier van leven. Het is niet alleen de high-end gastronomie, maar ook de lokale voedsel traditie die de ruggengraat van Catalonië vormt

Es Portal is een gastronomisch restaurant dat je niet mag overslaan

Aan de rand van Pals bevindt zich de volledig gerenoveerde 16e-eeuwse boerderij: Hotel en restaurant Es Portal. Het hotel heeft slechts 9 kamers, 10.000 vierkante meter aan tuinen, een exclusief zwembad voor hotelgasten en een geweldig restaurant. 

Bij aankomst zie je het prachtige gebouw staan met het grote terras in de verte. Je wordt hartelijk ontvangen en dat geeft het restaurant een chique uitstraling. De ruimte is open, veel licht en heerlijk om er door te brengen tijdens een zomerdag. Wij gaan vaak naar dit restaurant als we iets bijzonders te vieren hebben, daardoor blijft de plek continu speciaal voelen. De menukaart staat boordevol gastronomische gerechten.

Ikzelf ga altijd graag voor het uitgebreide menu. De keuken biedt lokale producten waarbij je de creativiteit kan terugvinden in alle gerechten. Ze begeleiden alle gerechten met een selectie van de beste wijnen van DO Empordà, maar  je kunt ook verschillende andere soorten wijn kiezen. Deze zijn echt gastronomisch voor een héél schappelijke prijs. Je wordt weggeblazen door de ervaring bij Es Portal. De prijs-kwaliteitverhouding is onberispelijk. Het personeel is van de hoogste kwaliteit, het eten is heerlijk en de sfeer is vijf sterren, het zou me niet verbazen als Es Portal zich ooit een weg omhoog werkt om een Michelin-ster restaurant te worden!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT

Ontdek

Neem contact op!

Follow Me

Costa Brava

Heb je vragen voor ons? Neem gerust contact op

Benieuwd naar meer informatie over Costa Brava Hotspots, of wil je samenwerken? Neem contact op!

en_USEnglish